HİSSELİ TAPU HABERSİZ SATILIR MI ? - dorukgayrimenkul.com

HİSSELİ TAPU HABERSİZ SATILIR MI ? 02 Mart 2024

HİSSELİ TAPU HABERSİZ SATILIR MI ?

HİSSELİ TAPU HABERSİZ SATILIR MI ?

Hisseli tapuda habersiz satış, gayrimenkul hukuku kapsamında değerlendirilen bir konudur. Hisseli mülkiyet, bir taşınmazın mülkiyet hakkının birden çok kişi tarafından paylaşıldığı durumlarda kullanılan hukuki bir terimdir. Ancak, paylaşımlı mülkiyet hakkında çeşitli hallerde, pay sahiplerinden biri ya da birkaçı diğer pay sahiplerinin bilgisi ya da rızası olmadan satış yapabilir. Söz konusu satış işlemleri, hak sahipleri arasında uyuşmazlıklara ve hukuki sorunlara neden olabilir. Bu durum, özellikle tapu ve mülkiyet hukuku açısından çok büyük sorunlar teşkil edebilir. Özellikle söylemekte yarar var ki hisseli tapuda habersiz satış sebebi ile başvurulacak hukuki işlemlerde deneyimli ve yetkin bir gayrimenkul hukuku avukatı ile çalışmak yararlı olur.

Hisseli Tapu Nedir?

 Hisseli tapuda, birden fazla kişinin belli oranlarda hak sahibi olduğu bir mülkün varlığı söz konusudur. Bir emlağın üzerindeki haklar, belirli oranda birden fazla kişiye ait olabilir. Bu oranlar, tapu üzerinde hisse şeklinde ifade edilir. Emlaktaki her bir hak sahibi, belirtilen hisse oranına göre mülkiyet hakkı elde etmiştir. Hisseli tapuda, mülk tek bir tapuda birleşir. Ancak, her hissedarın mülk üzerinde ayrı ayrı hakları vardır. Hissedarlar, mülk gelirinden kendi hisselerine düşen pay kadar rant sağlar. Aynı zamanda mülkün bakım ve onarım masraflarından da kendi hisseleri oranında sorumludurlar.

Hisseli Tapuda Habersiz Satış Ne Demek?

 Hisseli tapuda habersiz satış, Türkiye mülkiyet hukuku açısından önemli bir konudur. Hisseli tapu sahipleri arasında uyuşmazlıklar yaşanmasına yol açan hisseli tapuda habersiz satış olarak ifade edilen bu durum, bir mülkün bir bölümünün diğer hissedarların bilgisi ya da rızası olmadan satılmasını ifade eder. Bir hisseli tapuda, birden fazla hissedar olan emlağın belirli bir yüzdesine farklı kişiler sahip olur. Bu hisseler, belli oranlarda ve yüzdelik olarak ifade edilir. Her hisse sahibi, kendi hissesini başkasına satma hakkına sahiptir. Aynı zamanda bu satış işlemi diğer hissedarların bilgisi ya da rızası olmadan habersiz de yapılabilir. Bu durumda, bir hissenin satış ile beraber diğer hissedarların mülkiyet hakları veya mülk üzerindeki beklentileri doğrudan etkilenebilir. Bir hissenin satışı ile birlikte mülk üzerinde hak edinen yeni bir kişinin hisseli tapuda yer alması bu duruma örnek olarak verilebilir. Bu yeni hissedar, hisseyi satın alan kişidir. Bu kişi de diğer hissedarlarla aynı haklara ve yükümlülüklere sahiptir. Dolayısı ile hisseli tapuda habersiz satış, mülkün kullanımı ve yönetimi açısından ve hissedarlar arasındaki ilişkiler açısından önemli bir konudur.

Bizi Sosyal Medyada Takip Edin;