Hisseli Tapu Satılır mı? 13 Aralık 2023

HİSSELİ TAPU SATIŞ İŞLEMLERİ
Hisseli tapu nedemektir?
Hisseli tapu nedemektir? Sorusunu kısaca özetlemek gerekir ise taşınmaz mal varlıklarının genelde mirastan kalan mallar; kardeş,anne ,baba, kuzenler, gibi şahıslar arazi üzerinde tapuda varis kaydı olarak önümüze çıkmaktadır.
Bu arazi üzrerinde hak sahibi olan her birey hisse sahibi durumundadır.
Diğer taraftan ortak alınan taşınmazlar ise arazi üzerindeki belirlenen örnek; 1/2 gibi oranları olan şahısılar da olabir.
Bir örnek daha verecek olursak koparatif usulü çoklu tapu sahibi olan kişilerde mevcuttur.
Bu gibi taşınmazlarda tapu üzerinde kaydı bulunan her bireye hissedar denmektedir.
Hisseli tapu satışı yapılır mı?
Evet hisseli tapu satışı yapılması ile ilgili kanunen yasak bir durum yoktur.
Hisseli tapuyu alma işlemleri için bulunduğunuz il yada ilçede, noter veya tapu kadastro müdürlüğünde gercekleştirebilirsiniz.
"Not: Hisseli tapudan kastımız, arazinin tamamının tek bir kişiye ait olmaması, yani birden fazla kişinin ortak sahibi olması durumudur. Bu durumda, arazinin tapu kaydı "hisseli tapu" olarak geçer. Bizim durumumuzda, arazinin tapu kaydı "arsa" olarak gözükmektedir.
2014 yılında çıkarılan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile birlikte, tarla ve bahçe vasfındaki gayrimenkuller için önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu kanuna göre, tarla ve bahçe vasfındaki araziler, dışarıdan bir başka kişiye satılamaz. Hissedarlar ya birlikte satmak zorundadırlar ya da kendi aralarındaki hisselerini birbirlerine satabilirler.
Arsa vasfındaki araziler ise genellikle bu kısıtlamaya tabi değildir. Ancak, arsanın bulunduğu yerdeki imar durumu, araziye yapılacak işler gibi faktörler satış koşullarını etkileyebilir. Bu nedenle, hisseli bir arsayı satmadan önce mutlaka bir hukukçudan detaylı bilgi alınması önemlidir."
Ama bazı riskler taşımaktadır.
Diğer hissedarların konuyla ilğili bilgileri olmadan alım veya satım işlemleri gercekleşmesi durumunda taşınmaz hak sahibi olan hissedarlar veya hissedar almış oduğunuz araziyi mahkeme kararı ile noter veya tapuya satış değeri belirlemiş olduğunuz rakamdan tapuyu sizden geri alabilirler.
Bunun için mümkünse hissedarlara ulaşıp konu hakında hisse sahiplerini bilgilendirip kendilerinden yazılı imza almak sorunu çözecektir.
Bu nasıl olmalıdır.
Örnek:
Şehir /mah./köy/ 110 ada 25 parseldeki belirlenen arazi üzerindeki hissedar sahibi olan SERDAR İNOĞLU nun hissesini devir almak için işlemler başlatacağım.
Konu ile ilğili sizi bilğilendirerek işlemlere devam etmek isityorum bilginize.
Sayın: A…….K…….. imza……....
Sayın: H…….S…… imza…………
diyerek şahıslardan her birinden imza alınmalıdır.
bu şekilde işlem yapmakla birlikte mahkeme ile yatırım yapmak istemiş oldunuz arazi sizden geri alınamaz.
sebebi ise siz almadan öncesinde kendilerine bildiri yapıp konu hakında bilgi sahibi olmalarını sagladınız.
Ve sizin zarar görmenizin önüne geçmiş olurusnuz.
Araziniz hayırlı olsun şimdiden