Tapu İptali ve Tescil Davası - dorukgayrimenkul.com

Tapu İptali ve Tescil Davası 24 Mayıs 2024

Tapu İptali ve Tescil Davası

Tapu İptali ve Tescil Davası, taşınmazın tapu kaydının hatalı, yanlış veya hukuka aykırı olarak kaydedildiği ve tescil edilen tapu kayıtlarının düzeltilmesi amacıyla açılan bir davadır. Bu dava, taşınmazın hatalı, yanlış veya yolsuz tescillerinin düzeltilmesine yöneliktir.

Dava, kanuna aykırı, usulsüz veya yolsuz düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının hukuka uygun hale getirilmesi için açılır. Tapu iptali davası, taşınmazın aynına, yani mülkiyet hakkına ilişkin bir dava olduğundan, mahkeme hükmü kesinleşmeden icra edilemez. Bu nedenle, tapu kaydında hatalı bir şekilde tescil edilen mülkiyet hakkının gerçek hak sahibine iade edilmesi amacıyla bu dava açılır

Tapu İptali ve Tescil Davası Kime Karşı Açılır?

  • Taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar ile tapu iptal ve tescil davası, tapu kaydında taşınmazın mülkiyet hakkı sahibi olarak gözüken kişiye karşı açılır.
  • Kayıt malikinin ölü olması halinde ise tapu iptal ve tescil davasının malikin mirasçılarına yöneltilmesi gerekir.
  • Tapu iptal ve tescil davası ile birlikte tapu kaydında yer alan üçüncü kişiye ait ayni veya şahsi bir hakkın ortadan kaldırılması da talep edilirse, tapu kaydındaki hak sahibine de ayrıca dava açılması gerekir. Örneğin; ipotek, önalım hakkı, tapuya şerh edilmiş gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, sükna hakkı gibi ayni veya şahsi hakların da terkini talep ediliyorsa, lehine bu haklar tesis edilen kişiler aleyhine de dava açılmalıdır. Olağanüstü zamanaşımı nedeniyle açılacak tapu tescil davaları, ilgili tüzel kişilik ve hazine aleyhine birlikte açılmalıdır.

Tapu İptali ve Tescil Davası Nasıl Açılır?

  • Tapu iptali davası, tüm gayrimenkul davaları gibi taşınmazın bulunduğu yerde açılır. Taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkili mahkemedir.
  • Taraflar anlaşarak davanın kesin yetkili yer mahkemesi dışında bir mahkemede görülmesini sağlayamazlar.
  • Tapu iptali ve tescil davası, asliye hukuk mahkemesinde açılır. Taşınmazın vasfı, büyüklüğü, değeri vb. gibi özellikleri ne olursa olsun davaya bakmakla görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
  • Dava dilekçesinde taşınmazın kayıt bilgileri ile arazideki durumu ve olayın özelliklerine göre yapılan işlemdeki hukuka aykırılıklar açık bir şekilde anlatılmalıdır. Ayrıca, hangi hususlarda bilirkişi incelemesi talep edildiği, keşif işleminde veya tanıklar dinlenirken nelere dikkat edilmesi gerektiği de vurgulanmalıdır
Bizi Sosyal Medyada Takip Edin;